Bez czarny
Bez czarny, (Sambucus nigra) nazywany też bzem lekarskim, ze względu na zastosowanie w medycynie. Często mylnie nazywa się bzem pięknie kwitnący Lilak. Bez czarny to duży krzew lub małe drzewo dochodzące do 7 metrów wysokości, znosi półcienie ale jest światłolubna. Jest nie tylko ozdobna ale odstrasza
myszy, szczury I owady.
Z około dwudziestu gatunków w Polsce możemy spotkać trzy: czarny, koralowy i hebd. W maju i czerwcu kwitnie kremowymi talerzykowatymi, drobnymi i delikatnie wyglądającymi, lecz dość intensywnie pachnącymi kwiatami. Chętnie zbieranymi na lecznicze herbatki.
Pod koniec sierpnia i we wrześniu pojawiają się owoce - pięknie błyszczące, czarne jagody. Jagody a także sok z nich wyciśnięty mają specyficzny smak, można je jednak spożywać dopiero gdy całkowicie dojrzeją, oraz po ugotowaniu bez przykrycia. Przemrożone owoce można wykorzystać na powidła czy nalewkę.