Kasztan
Kasztan jadalny (Castanea sativa) Należy do rodziny bukowatych. Drzewo żyje około 1000 lat. Jego liście nie opadają jesienią, lecz zamierają na drzewie, stopniowo opadając pod wpływem wiatrów. Do wydawania nasion w sadzie dojrzewa po 20 - 30 latach, a w lesie od 40 - 60 lat. Kwitnie w maju i czerwcu, drobnymi kwiatkami, owoce dojrzewają w październiku.
Jego kasztany, orzechy nazywane też marony, są jadalne dla ludzi. Występuje około 10 gatunków kasztana które różnią się nie tylko wyglądem ale też smakiem owoców.
Drewno ma dużo wspólnego z dębem, ale nie jest tak twarde. Biel brudno biały, twardziel od jasno brązowego do ciemno brązowego, świetliście brązowy, ochra. Śmiało można nazwać mocnym i elastycznym. Łatwo pęka w czasie suszenia. Łatwo przyjmuje gwoździe, można rzeźbić, strugać, toczyć, polerować. Chętnie używany do wyrobu frontów dla mebli kuchennych, w modelarstwie.