Jałowiec
Jałowiec pospolity (Juniperus communis) wysoki krzew lub drzewo dochodzące do 12 metrów wysokości, dożywający do około 100 lat. Nazwa wzięta stąd iż może rosnąć na jałowej glebie. Kwitnie drobnymi kotkami i owocolistkami w czerwcu, owoce nazywane szyszkojagodami dojrzewają dopiero na drugą lub trzecią jesień. Owoce jałowca są doskonała przyprawą aromatyczną do mięs i alkoholi. Jałowiec wirginijski (Juniperus virginiana) pochodzi z Ameryki Północnej gdzie osiąga wysokość ponad 30 metrów i żyje około 300 lat. Nazywany czasami cedrem czerwonym. Igliwie i owoce wykorzystuje się do produkcji olejku, do wędzenia. Natomiast żywica uzyskana z łyka i kory przydatna jest w produkcji lakierów. Drewno jałowca jest dość mocne, lekkie, łatwe w obróbce wszelkimi narzędziami. Twardziel żółtawo - jasnobrązowa o zabarwieniu czerwono - fioletowym. Młode pędy podatne są na gięcie. Nie wykazuje skłonności do wypaczania, jest bardzo trwałe i odporne na grzyby. Znajduje szerokie zastosowanie w rękodziele artystycznym na przykład na laski, wędziska, sztukaterii, ozdobach i na różne drobiazgi, czy też w meblarstwie i w meblarstwie ogrodowym.